Podopieczni Fundacji

Michał ma 36 lat. Jest szczęśliwym mężem i ojcem trójki dzieci. W maju 2019 roku uległ wypadkowi samochodowemu. W wyniku uderzenia jego samochodu przez tira, doznał uszkodzenia kręgosłupa szyjnego oraz rdzenia kręgowego, które spowodowało porażenie czterokończynowe. Przeszedł dwie poważne operacje. Michał w wyniku ostrej niewydolności krążeniowej i oddechowej przebywał przez miesiąc na Oddziale Intensywnej Terapii w śpiączce farmakologicznej. Po trudnym pobycie na oddziale rehabilitacji neurologicznej w Lublinie wrócił do domu, gdzie musiał odnaleźć się w nowej rzeczywistości związanej z poruszaniem się na wózku i nieustanną rehabilitacją. Koszty leczenia, sprzętu i rehabilitacji są dość wysokie. Michał porusza się na nowoczesnym wózku. Dziękujemy za wszelką pomoc dla Machała.

Przekaż darowiznę dla Michała

Agnieszka ma 42 lata. Prowadziła zwyczajne życie, poświęcając się rodzinie i pracując zawodowo. W 2014 roku rozpoznano u niej stwardnienie rozsiane. Choroba od samego początku zaczęła bardzo szybko postępować, nasilając trudności w poruszaniu się. W 2019 roku w związku z postępowaniem choroby Agnieszka została poddana transplantacji obwodowych komórek macierzystych szpiku. Po transplantacji jej stan neurologiczny się pogorszył, doszło do powikłań immunologicznych z powodu choroby posurowiczej, w wyniku czego kobieta porusza się na wózku inwalidzkim. Doszło też wiele schorzeń towarzyszących, dlatego Agnieszka potrzebuje specjalistycznej, intensywnej rehabilitacji aby móc normalnie funkcjonować. Dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Przekaż darowiznę dla Agnieszki

Mariusz ma 47 lat. Przez wiele lat pracował w branży budowlanej. W 2020 roku Mariusz przeszedł krwotok mózgowy. Mężczyzna porusza się na wózku inwalidzkim i wymaga rehabilitacji. Dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Przekaż darowiznę dla Mariusza

Marcel ma 4 lata. Chłopczyk ma wiele chorób wrodzonych, które wynikają z nieprawidłowych mutacji genetycznych. Są to głównie wielohormonalna niedoczynność przysadki, Hipoplazja nerwów wzrokowych – niedowidzenie, oczopląs (podejrzenie zespołu De Morsiera), niedosłuch, nieprawidłowości w napięciu mięśniowym. Marcel wymaga stałej rehabilitacji. Dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Przekaż darowiznę dla Marcela

Mariola ma 37 lat. W 2002 roku uczestniczyła jako pasażerka w wypadku samochodowym, w wyniku którego doszło do stłuczenia pnia mózgowego oraz porażenia czterokończynowego. Mariola cierpi na zaburzenia ruchowe i wymaga stałej rehabilitacji, która zwiększa jej sprawność i zatrzymuje przykurcze mięśni. Dziękujemy za wszelkie wsparcie.

Przekaż darowiznę dla Marioli

Alicja lubiła śpiewać, tańczyć i spędzać czas w ruchu. Była w pełni zdrowym, aktywnym i uśmiechniętym dzieckiem. W sierpniu 2020 doszło do pęknięcia naczyniaka w mózgu, co trwale wpłynęło na wszystkie aspekty życia dziewczynki. Alicja nie może w pełni cieszyć się życiem, ponieważ pęknięty naczyniak spowodował spustoszenie w jej rozwijającym się organizmie. Rodzice podjęli walkę o życie dziewczynki. Alicja spędziła długie miesiące na rehabilitacji. Obecnie uczy się chodzić, walczy o powrót funkcji lewej rączki, a także większą samodzielność, poprawę funkcji poznawczych. Dzielnie ćwiczy z neurologopedą i cierpliwie współpracuje z fizjoterapeutami. Aby powrócić do dawnej sprawności potrzebuje wiele czasu, determinacji i wsparcia ze strony bliskich jej osób. Dziękujemy za wszelką pomoc dla dziewczynki.

Przekaż darowiznę dla Alicji

Helena cierpi na dziecięce porażenie mózgowe, padaczkę i wodogłowie. Wymaga całodobowej opieki i troski swoich bliskich. Dziewczynka potrzebuje nieustannej rehabilitacji aby móc jak najlepiej funkcjonować.

Przekaż darowiznę dla Heleny

Wiktoria urodziła się z wrodzonymi torbielami mózgu. W pierwszym roku swojego życia przeszła pięć operacji. Jest pod stałą opieką neurochirurga. Dziewczynka ma wszczepioną zastawkę komorowo-otrzewnową w głowie. Wiktoria ma także niedosłuch, astygmatyzm oraz niedowład połowiczy lewostronny. Jest pod stałą opieką specjalistyczną. Dwa lata temu przeszła operację nogi polegającą na wydłużeniu ścięgna Achillesa. W 2021 roku odbyła się kolejna operacja na oddziale neurochirurgii polegająca na przeprowadzeniu rewizji układu zastawki komorowo-otrzewnej i wymianie drenu dystalnego zastawki. Najważniejsza dla Wiktorii jest regularna rehabilitacja ruchowa.

Przekaż darowiznę dla Wiktorii

Adrian ma 26 lat. W 2015 roku przeszedł wypadek samochodowy, w wyniku którego doszło do uszkodzenia mózgu i śpiączki. Po wybudzeniu stwierdzono niedowład lewostronny.  W konsekwencji skomplikowanego leczenia Adrian cierpi między innymi na bóle głowy. Jednak dzięki rehabilitacji istnieje możliwość, aby Adrian zwiększył swoją sprawność i samodzielność w codziennym życiu.

Przekaż darowiznę dla Adriana

Robert ma 46 lat. W 2009 roku przeszedł wypadek komunikacyjny, w wyniku którego doszło do urazu głowy, obrzęku mózgu i krwiaków śródmózgowych, a także wielu złamań. Robert przebywał najpierw w śpiączce. Rehabilitacja pozwala mu na bycie samodzielnym w codziennym życiu.

Przekaż darowiznę dla Roberta

Borys ma 4 lata. Zdiagnozowano u niego rdzeniowy zanik mięśni (SMA). Proste czynności są dla niego dużym wyzwaniem. Ma problemy z samodzielnym poruszaniem się. Wymaga nieustannej specjalistycznej rehabilitacji i leczenia ortorycznego. Konieczne są również regularne wizyty w ośrodkach specjalistycznych. Wszystko to wiąże się z wysokimi nakładami finansowymi. Dziękujemy za wszelkie wsparcie dla Borysa.

Przekaż darowiznę dla Borysa

Marysia ma 10 miesięcy. Dziewczynka urodziła się z wadami rozwojowymi i przeszła szereg operacji specjalistycznych. Dzięki rehabilitacji Marysia lepiej się rozwija, zdobywa nowe umiejętności i zwiększa swoją sprawność. Dziękujemy za wszelką pomoc dla dziewczynki.

Przekaż darowiznę dla Marysi

Elżbieta ma 39 lat i od ponad 20 lat zmaga się z chorobą. W wieku 18 lat rozpoznano u niej stwardnienie rozsiane. Choroba postępowała stopniowo. W 2015 roku przeszła transplantację obwodowych komórek macierzystych szpiku, jednak nie przyniosło to oczekiwanych rezultatów. Ela wymaga regularnej rehabilitacji, która ułatwia funkcjonowanie i samodzielność w codziennym życiu. Korzysta także z sesji terapeutycznych na Lokomacie, które wpływają pozytywnie na pracę wielu układów w organizmie i stymulują ciało do poprawy funkcjonowania. Rehabilitacja przynosi oczekiwane rezultaty.  Ela wymaga, codziennej rehabilitacji, która ma ogromny wpływ na utrzymanie jej sprawności i samodzielności w codziennym życiu.

Mateusz ma 33 lata. Od urodzenia zmaga się z dziecięcym porażeniem mózgowym, już od wczesnych miesięcy życia poddaje się ciągłej rehabilitacji, aby być bardziej samodzielny, ponadto w 2020 roku rozpoznano u niego chłoniaka. Mateusz nie chodzi – porusza się na wózku inwalidzkim, od momentu korzystania z Lokomatu, czyli urządzenia do reedukacji chodu, czuje się silniejszy i żwawszy. Jest świadomy, że dzięki rehabilitacji robi duże postępy. Specjalistyczna rehabilitacja jest kosztowna i dlatego liczy się każda pomoc finansowa. Dziękujemy za wszelkie wsparcie dla Mateusza.

Ignaś ma pięć lat. Chłopiec urodził się zdrowy i rozwijał się prawidłowo. Czas wolny spędzał grając w piłkę i jeżdżąc quadem. W 2021 roku Ignaś przebudził się w nocy i nie mógł wstać z łóżka, skarżył się na bóle pleców, nóg i brzucha. Został przyjęty na SOR z podejrzeniem zaburzeń jelitowych. Przebywając      w szpitalu okazało się, że nogi i reszta ciała są sparaliżowane. Chłopiec porusza się na wózku inwalidzkim  i potrzebuje intensywnej rehabilitacji neurologicznej, która pomoże mu w powrocie do zdrowia. Dziękujemy za okazane wsparcie dla Ignasia.

Przekaż darowiznę dla Ignasia

Miłosz ma pięć lat. Jest wesołym i uśmiechniętym chłopcem. Bardzo lubi koty i chętnie śpiewa piosenki o dinozaurach. Choruje na mózgowe porażenie dziecięce. Poza regularną rehabilitacją potrzebuje specjalistycznych sprzętów do leczenia, aby stać się samodzielnym. Rodzice obdarzają Miłka opieką i miłością. Potrzebują jednak wsparcia, żeby zapewnić chłopcu wszystko czego potrzebuje na drodze do sprawności. Dziękujemy za okazaną pomoc dla Miłosza.

Przekaż darowiznę dla Miłosza