Fundacja Wstawaj Alicja powstała w listopadzie 2019 roku z inicjatywy Agnieszki i Wojtka Mazurków, rodziców Alicji. Bezpośrednim powodem jej utworzenia był wypadek siedemnastoletniej Alicji Mazurek. Dziewczyna w bardzo ciężkim stanie tzw. śpiączki przeżyła jeszcze niespełna dwa lata. Ogrom potrzeb jaki uwidocznił się po zetknięciu z tematem neurorehabilitacji sprawił, że mimo śmierci Alicji fundacja postanowiła kontynuować swoją działalność. Obecnie wspiera ona zarówno dzieci jak i osoby dorosłe z różnymi problemami neurologicznymi. Finansowane są: wizyty lekarskie, turnusy rehabilitacyjne, terapia robotyczna, zakup sprzętu ortopedycznego, fizjoterapia, pomoc psychologiczna, psychiatryczna i logopedyczna. Pacjenci w trudnej sytuacji zaopiekowani są pod względem fizycznym, psychicznym i duchowym. Jednak taką pomoc mogą uzyskać tylko nieliczni ze względu na wysokie koszty terapii.

„Pragniemy, aby każdy Pacjent zapomniał, przynajmniej na chwilę, o swojej niepełnosprawności, o braku środków na finansowanie drogiego leczenia. Chcemy, aby czuł się najważniejszą, najcenniejszą, najukochańszą osobą na świecie” – mówią Aga i Wojtek.