Te dzieci potrzebują wsparcia i rehabilitacji – prosimy, pomóż!

Drodzy Pomagający, Kochane Ciocie, Kochani Wujkowie, Opiekunowie, nasze Anioły – mamy dla Was wspaniałe wieści!

Nasza Fundacja dołączyła do siepomaga.pl – teraz prowadzenie zbiórki dla naszych dzieciaczków i dorosłych podopiecznych, potrzebujących nieustannego wsparcia, rehabilitacji i opieki – jest jeszcze prostsze. Możesz wesprzeć jednorazowo, podając swoje imię lub pseudonim, albo w pełno anonimowo. Możesz dodać słowa wsparcia i otuchy dla naszych podopiecznych. Możesz wpłacić nawet 1 zł – i jeśli chcesz, ukryć widoczność kwoty.

Wesprzyj tutaj lub czytaj dalej 🙂

Jesteśmy wzruszeni i wdzięczni za każde dotychczasowe wsparcie. Zobaczcie, komu między innymi pomagamy.

Marysia ma obecnie 12 miesięcy. Dziewczynka urodziła się z ogromną przepukliną pępkową, zawierającą wątrobę, jelito cienkie oraz grube, po porodzie okazało się, że również żołądek. Wada okazała się na tyle poważna, że płuca również nie rozwinęły się prawidłowo i Marysia musiała walczyć o życie z powodu nadciśnienia płucnego. Szczęśliwie wyszła z tego i nadciśnienie nie pozostawiło po sobie śladu. Jednak próba zamknięcia powłok brzuszka zaraz po urodzeniu ze względu na skale wady nie powiodła się i została podjęta decyzja przez chirurgów o wszyciu „łaty goratexowej” – materiału tymczasowo zabezpieczającego przepuklinę. Kolejne próby zamknięcia mięśni brzuszka również się nie powiodły.

Marysia spędziła po urodzeniu 2 miesiące w szpitalu.  Dziewczynka operowana dotychczas była w 2 szpitalach w Warszawie. W chwili obecnej funkcjonuje z otwartą raną brzuszka zabezpieczoną specjalistycznym opatrunkiem, który należy zmieniać codziennie. Łata ta będzie usunięta dopiero wtedy, kiedy urośnie na tyle, że próba zamknięcia brzuszka nie spowoduje ucisku organów wewnętrznych. Jest to o tyle poważna operacja, że Marysia nie posiada żadnego organu, który byłby na swoim miejscu. Zarówno jelita, serce, wątroba, nerki jak i pozostałe organy mają zmienione położenie w porównaniu do zdrowego dziecka. Dlatego też Marysia jest dodatkowo pod stałą opieką lekarzy, którzy monitorują jej stan zdrowia. Układ i kształt tych narządów już taki pozostanie i Marysia będzie żyła z tym stale.

Bardzo ważna dla Marysi jej rehabilitacja. Ze względu na obecność łaty Gore-Tex, mięśnie brzucha są przesunięte, powoduje to wolniejszy rozwój ruchowy. Rehabilitacja sprawia, że Marysia wzmacnia się, zdobywa nowe umiejętności a także przygotowuje się do kolejnej operacji. Dziękujemy za wszelką pomoc dla Marysi.

Ignaś – 5 letni cudowny, radosny, bardzo inteligentny chłopczyk, nagle po przebudzeniu traci władzę w nóżkach. Skarży się na ból całego ciała, które powoli wiotczeje i objęte zostaje paraliżem.

Chłopiec został poddany wielu badaniom m.in. nefrologicznym, neurlogicznym. Podejrzenia dotyczą zapalenia rdzenia kręgowego, zespołu Guillaina-Barrego, zapalenia opon mózgowych. Jedna noc powoduje, że ciałko tego energicznego dziecka staje się zupełnie bezwładne i opanowane wielkim bólem. Cierpienie dodatkowo u dziecka, jak i u rodziców potęgowane jest częściową jego świadomością. Kiedy przez łzy pyta, dlaczego nie może się poruszać, bawić… Nie umie pogodzić się z tym, że nagle jego piękne, szczęśliwe dzieciństwo zostaje mu brutalnie odebrane, zostawiając w tym miejscu strach, ból, niepewność.

Poza tym wciąż nie ma postawionej pewnej diagnozy. Jednak aby minimalizować skutki choroby, konieczna jest intensywna rehabilitacja. Wiąże się to niestety z wysokimi nakładami finansowymi. Dlatego prosimy najmocniej o wsparcie fundacji i z serca dziękujemy za okazaną pomoc.

Rozalia ma 5 lat. Urodziła się z wodogłowiem wewnętrznym wynikłym z krwawienia dokomorowego w trakcie trzeciego trymestru ciąży. Wynikiem powyższego jest dziecięce porażenie mózgowe i od 1,5 roku życia padaczka oraz afazja (jeszcze w trakcie diagnostyki). Porażenie mózgowe zajęło prawą stronę jej ciała. Z upływem czasu postępuje skręcenie całej nogi do środka od stawu skokowego po staw biodrowy. Grozi to wywichnięciem biodra i grozi jeszcze większą utratą sprawności.

Padaczka u Rozalii nie ustępuje i z nieznacznymi wahaniami wywołuje atak raz w miesiącu. Leczona jest za pomocą oleju CBD – 222 zł – koszt zakupu oleju potrzebnego na miesięczne leczenie. Jeśli struktura ataków nie poprawi się, rodzice Rozalii będą musieli zakupić koncentrator tlenu. Rozalka dodatkowo potrzebuje terapii logopedycznej i neurologopedycznej.

Leczenie generuje bardzo duże koszty, a rodzice mają jeszcze niepełnosprawnego syna i dwójkę dzieci.

Patryk urodził się z poszerzeniem lewej komory bocznej w mózgu, co zaskutkowało dziecięcym porażeniem mózgowym i padaczką. Jest wesołym, pogodnym chłopcem, uczniem szkoły podstawowej. Zbyt duże napięcie mięśniowe spowodowało jednak, że porusza się głównie na wózku inwalidzkim, tylko kilka kroków robi przy pomocy czworonogów. Bardzo słaba też jest prawa ręka. Dodatkowo przez wiele lat męczyły Patryka napady padaczki, która objawiła się w drugim roku życia i dopiero od dwóch lat się wyciszyła, dzięki bardzo drogiej, ale skutecznej terapii olejem CBD.

W czerwcu 2019 roku Patryk został poddany operacji selektywnej rizotomii grzbietowej w Szczecinie. Operacja miała znacznie podnieść sprawność syna. Kiedy jednak po intensywnej rehabilitacji wreszcie zobaczyliśmy pierwsze znaczące postępy, to zamknięcie ośrodków rehabilitacyjnych na wiosnę 2020 roku zabrało Patrykowi piękne efekty wielu godzin bólu i intensywnego wysiłku. Rodzice starają się, żeby Patryk był w jak najlepszej formie aby w przyszłości być jak najsamodzielniejszy, aktywny zawodowo i społecznie.

Innych podopiecznych znajdziesz tutaj: https://fundacjawstawajalicja.pl/podopieczni-fundacji/.